Työmaa-aidan valmistustapa vaikuttaa kestävyyteen

Työmaa-aidan materiaalina käytetään metallia, muovia ja myös puuta. Suositun ja monikäyttöisen työmaa-aidan valmistustapa vaikuttaa sen kestävyyteen oleellisesti.

Perusmallisen 3,5 metriä pitkän aidan paino vaihtelee 10 ja 35 kilon välillä. Paino on aina kompromissi kestävyyden sekä helpon käsittelyn välillä. Kuitenkin aidan painoa tärkeämpi kestävyyteen vaikuttava seikka on aidan valmistustapa.

Työmaa-aitojen kehysputket ovat pääsääntöisesti halkaisijaltaan 20-43 millimetriä. Vertikaalisissa päätyputkissa käytetään halkaisijaltaan 40 millimetrin molemminpuolin olevia putkia, jotta ne ovat yhteensopivia myös muiden valmistajien aitapainoihin. Putkien seinämävahvuus vaihtelee lähtien 1 mm paksuudesta ylöspäin.

Verkko, joka on hitsattu kehysputkien väliin, vaihtelee mitoitukseltaan. Pääsääntöisesti  käytetään verkkoa, jonka silmäkokoko on noin 10×20-30 senttimetriä ja langan paksuus 1-5 millimetriä.

Lähes jokaisella valmistajalla on myös tarjota niin kutsuttu anti-climb versio, jossa on tiheämpi verkko. Työmaille, joissa halutaan tehokkaasti estää esim. melu- ja pölyhaittoja, on suunniteltu teräksinen umpiaita. Umpiaita on rakenteeltaan verkko-aidan pohjalle rakennettu, mutta verkon tilalle on hitsattu teräksinen pelti.

Edullinen vai pitkäaikainen aita?

Millainen aita sitten on sopivin?  Jos aidat ovat kohteessasi pitkään paikoillaan, aidan kestävyys ei ole tärkeintä. Kovassa käytössä järeämmät aidat maksavat itsensä nopeasti takaisin.

Työmaa-aidan valmistustapa on aina tietynlainen kompromissi hinnan sekä kestävyyden suhteen.

Isommat erät aitoja tehdään robotisoiduilla tuotantolinjoilla. Täysin automatisoidulla linjastolla galvanoidut metalliosat sulatetaan yhteen sähköllä. Tällä tekniikalla päästään isoihin tuotantoeriin, ja kustannukset halpenevat. Tyssähitsattujen aitaputkien liitoksia voidaan vahvistaa käyttämällä erillisiä kulmiin tulevia vahvikkeita.

Osa työmaa-aidoista on upposinkittyjä. Upposinkityt aidat on hitsattu käsityönä MIG-menetelmällä. Aitojen hitsisaumat ovat erittäin vahvoja ja ne on myös laadukkaasti tehtynä limittäisliitettyjä. Hitsauksen jälkeen aidat on upposinkitty, jolloin ne kestävät paksun sinkkikerroksen ansiosta hyvin korroosiota. Upposinkitty ja käsin hitsattu aita on kalliimpaa, joskin pitkällä tähtäimellä aidan kestävyys maksaa itsensä takaisin.

Näiden kahden valmistustekniikan välillä on olemassa myös välimuotoja. Esim. Nord-2-aitamallissa on pyöristetyillä yläkulmilla saatu minimoitua hitsaussaumat, jolloin aita kestää erittäin hyvin siihen kohdistuvaa rasitusta.

Nord Pro -työmaa-aidat on käsin valmistettu, upposinkitty ja kehysputket on lomittaisliitetty. Lomittaisliitoksella tarkoitetaan sitä, että työmaa-aidan vaakaputket on upotettu pystyputkissa olevien reikien sisälle, mikä takaa markkinoiden parhaan hinta-laatusuhteen.

Nordpelin valikoimasta löytyy kymmeniä erilaisia työmaa-aitoja. Tunnemme aidat ja olemmekin valinneet valikoimaamme parhaimmat vaihtoehdot. Myös työmaa-aidat voidaan räätälöidä tarpeen mukaan. 

Ota yhteyttä, kun pohdit oikean työmaa-aidan valintaa!

Työmaa-aidat Ota yhteyttä!